Oefening: Beschrijf Jezelf

Oefening: Beschrijf Jezelf

Probeer jezelf te beschrijven, door de onderstaande 10 ik ben’s in te vullen. Daarbij wil ik je vragen om zowel een aantal positieve alsook een aantal negatieve aspecten van jezelf te beschrijven. Download daarbij eerst de oefening, zodat je deze direct kunt invullen.

1. Ik ben…
2. Ik ben…
3. Ik ben..
4. Ik ben…
5. Ik ben…
6. Ik ben…
7. Ik ben…
8. Ik ben…
9. Ik ben…
10. Ik ben…

Vervolgens wil je uitnodigen om deze beschrijvingen één voor één weg te strepen, hier afscheid van te nemen. Wat blijft er over?

Juist, Ik Ben! En vanuit deze basis kun je kiezen om de verschillende rollen en eigenschappen in te vullen. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat het wegstrepen van de negatieve zelfopvattingen wel gemakkelijk ging. Echter het wegstrepen van de positieve eigenschappen vond je mogelijk wat lastiger? Daar was toch niets mis mee, waarom moet dat ook weg? Dit geeft mooi de valkuil aan van ons zelfbeeld, hiermee voelde je weer even de gehechtheid met dit positieve stuk van jezelf. Echter ook deze positieve opvattingen kunnen ons net zo in de weg zitten. Want als je je identificeert met een bepaalde rol / eigenschap, is het niet alleen ik ben zorgzaam, maar staat er in de kleine lettertjes ook onder – ik moet altijd zo zijn. En dan wordt het vanzelf weer een keurslijf. Dus het is niet zo dat je deze positieve kwaliteiten niet kunt inzetten, je wilt er alleen niet mee samenvallen.