Interview Dr. Irvin Yalom (School of Life)

Irvin Yalom: Retrospection (online interview)

Damiaan Denys spreekt ’s werelds beroemdste psychiater over zijn belangrijkste levenslessen.

Het einde van zijn leven is in zicht. Recent overleefde psychiater en filosoof Irvin Yalom – 89 jaar oud – ernstig hartfalen en herstelde wonderwel. Maar zijn vrouw en eeuwige liefde Marylin stierf eind vorig jaar. Een aardverschuiving voor de man die zijn leven lang anderen hielp bij verlies, rouw en verwerking. Zo vaak zag hij verdriet bij zijn patiënten, zoveel mensen hielp hij er bovenop. Maar nu is hij zelf aan de beurt en hij is verrast en gefascineerd door de mate waarin het hem overmant. Marylin drong er in haar laatste levensfase op aan samen een boek te schrijven over afscheid, rouw en sterven. Het laatste deel moest hij alleen schrijven en het boek verschijnt begin volgend jaar. Op 15 oktober gaat Damiaan Denys met hem in gesprek hierover en kijken we terug op hun bijzondere leven en werk.

We kunnen haast niet uitleggen hoe bevoorrecht we ons voelen met Irvin Yalom in gesprek te mogen gaan. We zullen niet vaak meer de kans krijgen om zo’n open conversatie te kunnen voeren met een van de grootste inspiratiebronnen van The School of Life. Yalom is voor ons een fenomeen en een van de meest wijze mensen waar we mee mochten werken. Dat psychiater en filosoof Damiaan Denys het gesprek met Yalom zal leiden maakt deze toch al zo bijzondere gelegenheid nog meer af. Damiaan en Irvin spraken elkaar al twee keer eerder bij The School of Life, twee onvergetelijke avonden.

De avond met Yalom zal bestaan uit twee delen. In het interview spreekt Damiaan met hem over afscheid, rouw, liefde, dood, kwetsbaarheid, verlies en alle lessen die we daarover van hem kunnen leren. Wat gebeurt er met hem nu hij zelf die heftige emoties van verdriet en rouw ondergaat? Welke invloed heeft dit op zijn eigen denken over therapie? Kun je voorbereid zijn voor het rouwen, zeker als je zoveel relevante professionele kennis hebt? Hoe ga je om met de irrationaliteit die met rouw gepaard gaat? Kan filosofie hierbij helpen?

Over Irvin Yalom
Irvin Yalom is ’s werelds bekendste psychiater. Zijn bestsellers De Therapeut, Nietzsche’s Tranen en De Schopenhauer Kuur zijn wereldwijd geliefd. Ook academici prijzen de emeritus professor psychiatrie van Stanford University. Yalom heeft verscheidene werken geschreven waarvan The Theory and Practice of Group Psychotherapy en Existential Psychotherapy een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de hedendaagse psychiatrie. Zijn meest recente werk is: Dicht bij het einde, terug naar het begin. Memoires van een psychiater.

Over Damiaan Denys
Damiaan Denys is psychiater en filosoof. Hij is hoofd psychiatrie van het Amsterdam UMC en hoogleraar aan de UvA. Ook was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie en toerde hij door het land met theatervoorstellingen over angst. Hij bracht verschillende boeken uit en werkt aan een nieuw boek over de geestelijke gezondheid dat binnenkort verschijnt. Denys staat bekend om zijn eerlijke vragen en moedige standpunten in complexe debatten.