Door: Johanne Rauwenhoff & Ela Savu (duur 45 minuten)
Deze Masterclass zal focussen op het toepassen van ACT bij patiënten met hersenletsel. De Masterclass bestaat uit twee delen, in het eerste deel wordt eerst uitgelegd wat hersenletsel is en wat de gevolgen kunnen zijn. Ook wordt er meer vertelt over de wetenschappelijke evidentie van ACT voor hersenletsel patiënten. Dan zal er ook worden ingegaan hoe je ACT kunt toepassen bij deze groep patiënten. Hoe kan je bijvoorbeeld omgaan met eventuele cognitieve problemen die patiënten ervaren? Het tweede deel zal Ela Savu haar ervaringen delen uit de praktijk, aan de hand van een aantal casussen.
Johanne Rauwenhoff is promovendus aan de Universiteit Maastricht en bij het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg. Haar onderzoek focussed zich op de behandeling van stemmingsklachten bij mensen met een hersenletsel. Samen met haar promotieteam (Caroline van Heugten, Frenk Peeters en Yvonne Bol) onderzoekt zij met de BreinACT studie of ACT een geschikte behandeling zou zijn voor patiënten met hersenletsel en stemmingsklachten. Voor haar promotieonderzoek heeft zij de onderzoeksmaster neuropsychologie afgerond en stage gelopen bij de afdeling Medische Psychologie van het Zuyderland Medisch Centrum.
Mijn naam is Ela Lazeron-Savu en ik werk als KNP i.o. in het academisch ziekenhuis Maastricht. Tijdens mijn studie heb ik kennis gemaakt met ACT en sindsdien ben ik me verder gaan verdiepen in de therapie. Inmiddels heb ik een paar jaar ervaring met ACT behandeling bij verschillende groepen patiënten. Wat ik fijn vind aan deze therapie is dat het niet alleen om een behandeling gaat, maar het is een manier van leven, anders leren kijken naar en ervaren van wat op ons pad komt. Patiënten helpen nieuwe wegen in hun leven te vinden of hervinden geeft me veel voldoening.