04. ACT en Compassie

Masterclass ACT & Compassie

Door: Marije van Yperen (duur: 60 minuten)

In deze inleidende masterclass ga ik in op de definitie van compassie of mededogen: de bereidheid en moed om ons naar het lijden van onszelf en anderen toe te wenden en verantwoordelijkheid te nemen dit lijden te verlichten of voorkomen. Een accepterende, niet oordelende houding is een onmisbaar aspect van mindfulness, van in het Hier en Nu zijn. Omdat dit niet-oordelen en werkelijk in contact zijn met ongemakkelijke gevoelens tegelijk een heel lastig onderdeel voor velen van ons is, leg ik wat uit over waarom dat niet onze eigen schuld is -we hebben immers een brein dat vreest en hunkert- en hoe de drie motivatie-systemen: het gevaar-, het jaag- en het zorgsysteem uit het model van Paul Gilbert een grote rol spelen in ons handelen. Aan de hand van een aantal oefeningen krijg je de mogelijkheid om meer contact te maken met het eigen zorgsysteem en om vriendelijkheid naar jezelf te cultiveren en zo een begin te maken met de beoefening van zelfcompassie als hulpmiddel bij het leiden van een waardengericht leven.

In het laatste deel van de Masterclass geeft Marije nog wat aanvullende verdiepende tips. Onderstaand volgt één van deze tips: de video van Russ Harris over de drie delen van het brein.

Marije van Yperen (1969) is ruim 20 jaar werkzaam als psychotherapeut in de specialistische GGZ. Ze werkt in de (poli-) klinische verslavingszorg waar zij PTSS-behandelingen doet en individuele en in groepen Acceptance and Commitment Therapy geeft. Daarvoor was zij 18 jaar teamleider van een klinische afdeling voor mensen met een ernstige eetstoornis. Ze is onder andere opgeleid in schematherapie, Compassion Focused Therapy, (CFT) en Trauma Sensitive Mindfulness (TSM) en werkt als supervisor, leertherapeut en opleider voor o.a. de VGCt en de NVP. Marije begon met vipassanameditatie in 2004 en is sinds 2010 erkend mindfulnesstrainer MBSR/ MBCT en mindfulness based compassionate living (MBCL-) trainer. Ze begeleidt hulpverleners bij het opzetten van een eigen mindfulnessbeoefening en organiseert mindfulness- en compassie based leertherapie-weekenden met haar bedrijfje Zie Zee. Ze woont samen met haar partner en hun drie kinderen, gaat graag naar gitaarbandjes en de film en zwemt het liefst dagelijks in zee.