02. ACT en Psychomotorische Therapie

Masterclass ACT & Psychomotorische Therapie

Door: Kim Versteeg & Nathalie Jans (duur: 30 minuten)

In deze Masterclass wordt er kennis gemaakt met psychomotorische therapie (PMT), hierbij wordt er een koppeling gemaakt met ACT. PMT is een therapie vorm waarbij bewegen en lichamelijkheid centraal staat. Het voelen van het lijf en ervaren van emoties wordt (meestal) in de gymzaal gedaan met behulp van werkvormen. PMT is een onderdeel van vaktherapie, waarbij PMT soms wordt omschreven als ‘een psycholoog in de gymzaal’. Voor veel mensen/cliënten is het lastig/eng/nieuw om het lijf te voelen. Hierin jezelf commitment geven dat het oké is om te voelen en daarnaast accepteren dat je lijf op bepaalde manieren reageert, is een duidelijk voorbeeld waarin PMT en ACT gekoppeld kan worden. Vanuit de verschillende kernprocessen zijn er scala aan opties om deze twee werelden meer bij elkaar te brengen om het contact met het lijf te optimaliseren.

Benodigd heden voor deze Masterclass:
• Pen en papier
• Een niet opgeblazen ballon
• Badminton racket en een shuttle (indien niet aanwezig een bolletje sokken en een hand)
• Een gedownload (of geprint) lichaamssignalen formulier
• Een gedownload (of geprint) omlijnt lichaam
• Een klein beetje beweegruimte

Kim Versteeg (1990) is master psychomotorisch therapeut en ACT-therapeut werkzaam binnen de kind en jeugdpsychiatrie. Daarnaast werkt ze met cliënten met NAH en ouderen. Tijdens haar minor ‘ Lichaam en geest’  op de bachelor opleiding psychomotorische therapie kwam ze in aanraking met ACT. Nadat ze de kracht van ACT merkte, besloot ze om zelf de basiscursus bij Tim Batink te gaan doen. ACT is geïmplementeerd in haar werk- en privéleven, daarnaast heeft ze al meerdere malen PMT en ACT gecombineerd tijdens het geven van workshops en bijscholingen.

Kim Versteeg

Nathalie Jans (1993) is master psychomotorisch therapeut en ACT-therapeut werkzaam op middelbare scholen als PMTer. Daarnaast werkt ze binnen de SGGZ met PTSS. Tijdens haar werkzaamheden op de middelbare scholen kwam ze in aanraking met ACT en volgde ze de basiscursus ACT. Ze merkte al snel dat ACT en PMT een goede combinatie is voor hoogbegaafde en/of hoog sensitieve leerlingen. Mensen bewustmaken van het feit dat ze (vaak) zelf kunnen kiezen of ze lijden of leiden is een spreuk welke ze vaak deelt.

Nathalie Jans

Meer weten over ACT en PMT? Dan kunnen jullie contact met ons opnemen via kimversteeg90@gmail.com & nathalie_jans_@hotmail.com